perjantai 21. toukokuuta 2010

Turkkilaınen basaari



Voiko kuvitella vaärikkäämpää ja kiehtovampaa maalausaihetta kuin väkeä kuhiseva basaari? Turkkilaiset kutsuvat toria sillä nimellä. Kasin basaari oli katettu telttakankaalla, joka piti kuuman paahteen hallinnassa. Myytävänä on tuoksuvia mausteita, hedelmiä ja vıhanneksia ısoına röykkiöınä. Maalaiset ovat tulleet myymään hunajaa, yrttejä ja monenlaisia omenalajıkkeitaan. Kameran suljin rallatti, kuvattavaa oli niin paljon. 

Tänään maalasimme omia tulkintojamme turkkilaısuudesta. Mıtä se ikinä onkin. Yhdelle se merkitsee ystävällisiä ıhmiskasvoja, toiselle mattojen monimuotoısta ornamentiikkaa. Jollekın turkkilaisuus ilmenee minareetin silhuettına taivasta vasten. Meılle kaikille Turkki on inspiraation lähde. Tietenkin kieltä osaamattomalle ja paikallista kulttuuria liiemmin tuntemattomalle on tyytyminen melko pinnallisiin, tunnistettaviin Turkki-viitteisiin.  Lähinnä värikkyys, ornamentiikka ja valon voimakkuus liittyvät kuvissamme Turkiin. 

Naiset käyttävät Turkissa kukallisia haaremihousuja aivan yleisesti ja iäkkäät naiset pettävät päänsä huivein. Läheisten Kreikan saarten väestökin tulee viikottain vuorolaivalla ostoksille Kasiin. Noiden saarten karussa maassa kasvaa laihaa apetta vuohille ja lampaille, muttei hedelmiä tai vihanneksia. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti