torstai 27. toukokuuta 2010

Grande finale -matkan viimeiset työt


Kuva: järjestimme pienen spontaanin näyttelyn Meis-maalauksistamme.



Viimeinen päivämme muodostui ikimuistoiseksi. Iloksemme tapasimme täällä kaksi taiteilijakollegaa, abstarktin taidemaalarin Paulina Gerten Saksasta ja kreikkalaisen ystävänsa, kuvanveistajan Alekxandrios Zygouwitsin (En ole varma nimien kirjoitusasusta). Pariskunta elää ja työskentelee Kastellorozissa pääosan vuodesta. He pitävät täällä paikallisislle ihmisille kerran vuodessa näyttelyn. Paasimme aamulla vierailulle Alexandrioksen ateljeeseen. Se sijaitsi romanttisessa vanhassa kkariholvatussa tilassa aivan meren äärellä vesirajan tuntumassa. Ympärillä oli oliivipuulehto. Taiteilija oli veistänyt pihapiirin kalkkikivistä teokset suoraan paikalle. Vierailun tuottama ilo oli molemminpuolinen. Meistä oli hienoa nähdä kollegojen upeita veistosia ja herkkia maalauksia ja taiteiljathan aina haluavat teoksilleen yleisöä.


Tämänkertainen työpäivämme alkoi siis innostuksen vallassa. Viimeisen päivän rutistus tuotti taas meille kullekin ominaisella maalauseleella persoonallisia teoksia, tällä kertaa kohteina olivat lähinnä rakennukset. Ilta huipentui siihen, etta järjestimme pienen spontaanin näyttelyn majapaikkamme pihapiiriin. Ohikulkijat ottivat yllätysnäyttelyn innostuneesti vastaan. Ensimmaisen tunnin aikana vieraita oli toistakymmentä ja illan aikana varmasti useita kymmeniä. Uudet taiteilijaystävämme tulivat kunniavieraina avajaisiin ja kuulimme heiltä saaren taideilmapiiristä. Pikku kylille tyypilliseen tapaan taide-elämä on Kastellorozossa aika vaisua. Aleksandrios on usein yksinäinen ja palaakin mielellään muutamiksi kuukausiksi kotiinsa Pohjois-Kreikkaan.


Kuvat: Ylempi: Ateljee sijaitsi vanhassa holvatussa tilassa veden äärellä. Siellä ei ollut mukavuuksia. Taiteilijat elivät varsin askeettisesti. Aleksandrios veisti taltalla ja vasaralla, ei käyttänyt koneita.
Alempi kuva Aleksandrios oli koristellut ateljeensa lattian reliefein ja antiikin kuvanveistäjien nimin.


Loppuiltamme kului juhlaillallisella, jossa söimme kokonaisena grillatun (pienehkön) vuohen. Eläimen vatsa täytettin riisillä ja pilkotuilla sisäelimillä, maksa ja munuaiset. Illalliseen kuului kreikkalaista salaattia ja viiniä.

Paras taidekin syntyy täysin vatsoin. Nälkätaiteilijuus on yksi taiteeseen liittyvista myyteistä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti